Finns det…något mer så totalt avhumaniserat och avskyvärt, än rasförföljelse – elitism och självutnämnd överlägsenhet och att ta sig rätten att förfölja och plåga andra människor?

 

 I dag skriver jag både på Facebook och här på bloggen om judeförföljelsen och tillägnar postumt båda inläggen Raoul Wallenberg. En man med ett sällsynt hjältemod som har givit vår historia en medmänsklig efterklang som jag hoppas ALDRIG… kommer tystna för våra öron ! 

Och jag undrar, finns  det något mer så totalt avhumaniserat och avskyvärt än varje förekomst av etnisk förföljelse ras – elitism och utrensning, och när ondskefulla individer (jag kan bara inte benämna dom som människor..) gör sina vidriga iskalla nedslag i det här syftet..?

Men med hjältemodiga människor, och här handlar det om MÄNNISKOR som bland andra Wallenberg som en gång levde och var allt igenom humana och osjälviska. Och som med ett så ofattbart stort mod utsatte sig själva för betydande risker, för att hjälpa och rädda bokstavligen… LIVRÄDDA människor, förföljda och ständigt hotade för sin etnicitet eller religiösa tillhörighet. FÅR de efter förtjänst alltid eftervärlden uppskattning och är de ännu levande i våra minnen? Det frågar jag mig och hoppas på. Och förstår vi i dag… vilka lidanden så många människor, som t. ex judar i vår historia egentligen utsattes för..? Overkliga övergrepp och ett rent helvete av den grad.. som nog för de flesta av oss står bortom vår fattbarhet..

Mannen på bilden nedan hette Raoul Wallenberg. Svensken som var arkitekt, affärsman och diplomat. En man sprungen ur svensk överklass men med ett stort hjärta och en genuin medkänsla över alla klasser och tillhörigheter… ! Och som initierade uppdraget att 1944 mitt under det brinnande världskriget… tillsammans med sina medhjälpare rädda tusentals ungerska judar till Sverige och på andra sätt, från nazi – förföljelsen och förintelsen och som med det räddade deras så många liv! Själv blev han fängslad, bortförd av ryssarna, försvunnen, misstänkt mördad och genom alla år sorgligt saknad av sin familj som så många år levde vidare i många år i sorglig ovisshet om hans egentliga öde.

I dag hyllas äreminnet Raoul Wallenberg i samband med hans namnsdag. Och jag hoppas att hans goda gärningar för världen ALDRIG… faller i glömska! För av hans föredöme har vi mycket att lära om mänsklighet, mod och civilkurage!

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

2 kommentarer

  1. Håller med dig om allt och det är förskräckligt allt som händer kvinnor och det ökar. Allt våld är av ondo och jag undrar hur man skall få stopp på det. Men det börjar med de små barnen och hur dom far illa från början och i tidigare generationer. Allt upprepas tills någon stoppar det. Tack Ann, bra skrivet som vanligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *