SÅ BRA OM MAN KAN FINNA EN STIG GENOM VREDEN OCH HITTA SORGEN OCH FRÅGA VARFÖR…?

Jag tycker de arga och aggressiva människorna har blivit fler, eller har de kanske bara blivit tydligare genom att de inte längre håller tillbaka just för att det inte längre är lika förbjudet att vara öppet förbannad och vred på till synes allt och ingenting…och det kan vara både bra och dåligt.

För visst finns det en kraft i ilskan, inte tu tal om det, men då ska den vara sund, befogad och klar i sitt syfte, tycker jag. Det är aldrig bra att samla på besvikelser, frustrationer och ilska! Det sätter sig i våra cellminnen och manifesterar sig som små tändhattar som går i gång på det som associerar till gamla smärtsamma oförrätter och trauman, men leder ändå inte nån annanstans än till nya “ilskor”. Och tar man inte hand om de här negativa cellminnena på rätt sätt genom att verkligen se dem i ögonen, definiera dem och låta dem bli silade genom medvetandet en sista gång och sen lägga dem bakom sig, så blir de ofrånkomligt orsaker till obalanser och ohälsa på olika sätt hos oss, det har jag efter många år förstått.

 

Och det är ofta tydligt att många människors ilska och aggressivitet är ett skydd- en skyddsutrustning, för att inte visa den sorg och ledsnad från gamla sår och skador i livet, som  inte så sällan ligger där bakom och skaver och smärtar i själens boning.
Från mitt arbete i äldrevården lärde jag mig se och förstå det här då jag träffade många äldre människor som var nästan konstant arga och frustrerade, och som tydligt kämpade mot så mycket ogråten gråt, oläkta sår och  gamla förträngda, smärtfyllda cellminnen. Det var sorgligt och  plågsamt att se det här och att så lite kunna göra för att hjälpa och att inte ha tid. Men ibland kunde man i ett nära och förtroligt samtal hjälpa till  så att en människa i slutet av sitt liv, åtminstone kunde stiga innanför dörren i det här mörka rummet av dumpade känslominnen. Det fick mina ögon att öppnas för hur exeptionellt viktig vården av själen och känslolivet är för att skapa ro och frid i livets slutskede, och hur mycket mer resurser som skulle behöva läggas på det för att minska mycket lidanden och oro.

Jag minns tillfällen i mitt liv då jag själv känt den oslagbara reningen som gråt och förlösta känslor ger. Muskulaturen slappnar av, man släpper motståndet och allt inom en mjuknar och som ett milt vårregn kommer tårarna, det ger ett speciellt lugn och inte sällan en känsla av absolut frid. Alltför många ser tyvärr det här, ända in i ålderdomen, som ett nederlag och ett svaghetstillstånd och fortsätter kämpa med ilska, aggressivitet och negativitet som vapen i sina liv.
Och mer och mer igenvuxet blir det där inne i den innersta trädgården, och en efter en försvinner stigarna till  själen och dit våra cellminnen finns lagrade.

 

Det händer faktiskt då och då, bland medmänniskor att man kan få hjälpa någon att hitta en liten stig som leder genom vreden och fram till de fängslade tårarnas rum… Och då få nåden att kunna bidra till att någon äntligen kommer i kontakt med sorgen och smärtan och den ogråtna gråten… det kan förändra livet för en människa på så många plan och det är som ett under när det här händer!

Vi har nog många av oss i perioder under våra liv gått omkring med våra symboliska tjocka mörka vinterkappor, vår sorg och vår vrede, som ett skydd för att inte visa det som egentligen är orsaken till vårt missnöje, och det kan lätt utvecklas till en dålig, och i längden destruktiv vana.
Och visst vore det underbart om vi alla jobbade lite mer på att hitta en framkomlig stig genom vreden, kanske inte bara i oss själva utan också hos varandra…! För först då kan vi ställa frågan varför och rensa våra cellminnen, släppa gammal sorg och frustration, låta gråten komma och sen släppa in glädjen i våra liv igen…!

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *