Kära alla kvinno – systrar, släpp pressen… och låt livets år och dagar röra vid er naturligt med sin välvilliga hand och få lämna sina spår, låt naturen ha sin gång och var modiga nog att förvänta er mer än bara yttre värderingar och uppskattning från både män och medsystrar!

Jag känner en sån innerlig glädje och tacksamhet över naturen och över allt det där som är just… NATURLIGT och inte…tillrättalagt utan som av en anledning följer sin egen urgamla ordning. Känner ett lugn och en tillit till det som ÄR som det är menat att VARA, och som fortsätter att vara det. Det har något att säga oss tycker jag, nämligen att  det faktiskt finns ett BESTÅENDE värde i saker och ting, i det allra mesta faktiskt, som jag ser det. Och fast något förändras till det yttre så är själva kärnan med allt sitt ädla guld kvar… och är så välsignat oförstörbart! Och VI är en del av naturen och lever med samma förutsättningar och villkor som den, i ett nära nog  symbiotiskt förhållande, i ett konstant givande och tagande som i sin helhet, för sitt välmående, kräver BALANS..

Och när jag lyfter upp begreppet NATURLIGT ( natur -likt…) och ställer det i förhållande till oss människor, så bekymrar det mig att ganska många kvinnor som befinner sig vid den naturliga klimakterieporten, som är en av de typiska natur -faserna i kvinnolivet,  att de ibland,  och även före den stationen, uttrycker oro över “kroppens förfall” som rynkor och gråa hårstrån. Och med det oroar sig för, och redan upplever minskad attraktionskraft, och till och med skriver böcker om det. Vilket för mig i allra högsta grad… motsäger en sund feminism och det att vara stolt över kvinnligheten genom alla åldrar och deras uttryck! Och det här skapar onödigt åldersnojor och ångest, och många spända axlar…och triggar en växande utseendefixering hos kvinnor i alla åldrar. Och det tycker jag är ett stort steg BAKÅT i den frihet som också bör gälla hur vi  kvinnor väljer att vara, och se ut och acceptera det, när liv och dagar sätter sina naturliga spår.

Och det är lite sorgligt  att kvinnor i dag på allvar, deklarerar att de har en oro över “hur livet ska bli” och hur man ska kunna gå vidare när det yttre börjar fallera… Jag blir uppriktigt beklämd över den här kvinnosynen, som paradoxalt nog, i modern tid… är konserverad av kvinnor själva och som ärvs av den yngre generationen..! Som motvikt behövs fler beskrivningar av kvinnor (och för den delen män) som vittnar om ALLT DET ANDRA som INTE… är kopplat till utseende och yta. Sånt väsentligt som livserfarenhet, klokhet, ett gott omdöme, förmågan att se vad som är viktigt i livet, och modet att välja bort motsatsen! En genuin självständighet också gentemot omgivning och förväntningar, och det att ha en egen genomtänkt livsplan, och med den våga gå MOT vinden och faktiskt följa sin egen väg oberoende av man ser ut eller om man och hur man åldras! Egenskaper som genom vår historia har visat vara viktiga överlevnadskrafter, och INTE minst för kvinnor.

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

En kommentar

  1. Naturlighet är det finaste en människa kan ha, allt annat är onormalt i mina ögen, finns färger överallt i natur, himmel o hav, varför vara påmålad💜🙏🦅🦁🌻🌲

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *