Nästan allt som betyder något tar TID att bygga upp, måste få göra det och kräver med all rätt sina omsorger för att bli till sitt bästa…!

Jag minns från när jag var liten när mamma lagade köttgryta eller när söndagssteken puttrade länge på spisen och när en sån middag äntligen…. var färdig och hade nått sin toppnot av “lukta gott”! Och jag hörde ibland riktigt duktiga matlagningstanter med spisrosor på kindern säga att mat och särskilt helt kött, måste “få ta tid och ha sitt långkok” för att bli riktigt gott.

Själv slutade jag äta kött för ganska många år sen och i dag skulle jag inte bli sugen om jag frestades med ett sånt långkok. Men jag förstår vad de menade med ” det måste ta sin tid för att smakerna ska komma fram”. Framför allt… så tycker jag om den där respekten för råvaror och maten som vi äter för den förtjänar det, tycker jag.

 

 

Och som den obotliga”amatörfilosof” jag är, så kan jag förstås inte låta bli att överföra det här på en del annat som vi har nöjet att inte bara få äta och stoppa i oss. Allt i från det som växer och gror till våra olika mellanmänskliga relationer och vår personliga utveckling. Och förstås… den tid som mognadsgraden i en människa tar i anspråk för att nå sitt mål och sitt maximum.

Och med risk för att bli tjatig… så är det ju faktiskt likadant med att bygga ett hus eller anlägga en trädgård… Samma process av alldeles nödvändig tid, ordentligt med tålamod och tillräckligt med goda genomtänkta omsorger. Lååångt… ifrån alla “smidiga” snabbjobb som man med varierande framgång fort kan lägga bakom sig… !

För nästan allt av det där som verkligen betyder något och som gör skillnad i våra liv, det kräver sin kedja av väl genomtänkta tankar och på det en utveckling… där målet faktiskt är en bit bort och mycket sällan framför själva nästippen… för att bli den bästa versionen av sig “själv”…!

Problemet är att det där som måste få ta tid och som kräver lite mer eftertänksamhet, det går inte alltid så bra ihop med vår tids quick fix – kultur… Det kan bli  komplicerat, eftersom den livsstilen har gjort oss mer otåliga. Och många av oss hittar inte längre så lätt, eller har helt enkelt helt förlorat, det där super – verktyget som så värdefullt, ger oss ett mer långsiktigt perspektiv och som får oss att se fördelarna med det! 

 

 

 

 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *