Det är i tvivel och eftertänksamhet som de klokaste, mest hållbara besluten ofta fattas, men det kräver tid och den tiden har vi inte alltid längre.

Livet är förvisso ingen öppen bok, snarare från början ett i dunkelt dolt manus som man själv skriver med god hjälp från summan av sina egna tankar, val och beslut. 

Och det är med livet som vädret, det går inte alltid förutse. Det är kort sagt, svårprognosticerat… och det ligger förstås en väl förankrad högre mening i att det är just så… tänker jag. Och då är det bra att vara  förberedd på att ett “oväder” med allt vad kan innebära eller…eller lika gärna ett riktigt stabilt högtryck med en strålande sol från en klarblå himmel, kan dra in över tillvaron. 

 Jag tycker om att tänka och filosofera över sånt här på mitt sätt och skriva av mig, och det har visat sig vara ett bra sätt att städa mina inre rum och boningar som ibland kan bli lite röriga och osorterade. Och som ganska nybliven pensionär är det här en njutbar lyx som jag numera har tid att unna mig.

Och om det är något som åren har lärt mig så är det hur bra det är att ta sig en funderare över saker och ting, och det gäller inte minst när det gäller att kunna fatta bra beslut.

För om känslan i de sammanhangen springer före förståndet för att man inte har tid att låta tankarna jobba färdigt, så blir omdömet lätt blockerat och då lurar man gärna sig själv och tror att man löser båda det ena och andra “snabbt och lätt” utan någon större tidsspillan.

Och eftersom just TID är en väsentlig del av den VARANDETS kaka som vi hela tiden äter av och förfogar över, så avspeglas naturligtvis tillgången till den också i de beslut vi tar, och i hur djupt – och brett våra bedömningar jobbar och hur våra hållbarhetskalkyler av det mesta vi gör ser ut. 

Och jag vill verkligen slå ett slag för TVIVLET som det superfilter som det ofta är! 

Att tillåta sig lite sunt kritiskt tänkande, vad det än gäller faktiskt, att våga stå stadigt med båda fötterna i tvivel en stund och pröva sina egna tankar, i bra skydd från påverkan av något eller någon. Utan att bry sig om andra tycker att man är “velig” och osäker och inte så där tvärsäker och “cool”. Vilket ofta är lika med den stereotypa bilden av en  självsäker, självständig person med ett ” gott omdöme”. För jag vill påstå att de klokaste besluten de tar man ofta i spannet mellan sunt tvivel och eftertankar och mer sällan snabbt och på känn…! Det är i alla fall min erfarenhet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *