Man ska tacka för sitt välmående men också lyssna på kropp och själ när man inte mår bra för då har de ofta ett budskap och är pålitliga budbärare för vår hälsas bästa!

 Det fysiska och psykiska välmåendet varierar för de allra flesta av oss och vissa dagar kan man känna sig särskilt stark, pigg och osårbar. När man sen hamnar i en svacka så kan det vara svårt, om man har ont någonstans eller känner sig ledsen i själen, att  kunna kravla sig upp och få nästippen över tillvarons vattenyta igen.

Men som med nästan allt här i världen… så kan man också vänja sig vid det mesta och det gäller också det att må bra och ha hälsan, som vore det en självklarhet, men  DET kan vara en lurig villfarelse att hamna i…! 

För även om man naturligtvis värdesätter att få vara frisk och må bra i kropp och själ, så är det ändå paradoxalt nog… inte så sällan först när vi blir sjuka i någon form som vi verkligen på allvar ser värdet av att ha hälsan och vad den betyder för oss. Och tänk… vilken lycka det är att få bli frisk igen, vilket tyvärr, sorgligt nog inte alla alltid blir.

Och vad vi ofta glömmer bort, förutom det att vi kanske inte alltid medvetandegör vår tacksamhet för varje dag som vi får må bra och ha hälsan i vår hand, så är det att LYSSNA på kroppen, som är själens sändebud, när vi har ont någonstans och då vi har våra  “låga dagar”.  Och vi bör inte bortse från att hjärtat och våra känslor är de som står längst fram och tolkar när det börjar larma i det mänskliga maskineriet… ett jobb som de har en avsevärt lång erfarenhet av.

Men det här intuitiva TILLTALET som är kopplat till vår hälsa, det kan vi lätt missa och det är bra synd eftersom den rösten, om man lyssnar och tar till sig när den på olika sätt talar till oss, kan förebygga sjukdomar och obalanser i människokroppen och ibland gå in och lindra, till och med vända… utvecklingen av ett sjukdomsförlopp om det sker i ett tidigt skede, om alla inblandade faktorer inklusive vi själva… är med på noterna och spelar väl tillsammans.

Och vår ångest och oro har ofta budskap till oss, om vi vågar och orkar lyssna in det, som kan visa på en hel bakomliggande orsaker varför det uppstår, och om och hur, det kan höra ihop med kroppsliga obalanser eller är ett tvärtom – förhållande. Det är min tro och uppfattning.  

Så det är bra att vänja sig vid att liksom… lyssna av och känna in det som jag brukar kalla, hela “humanpaketet” och bli duktig på det, det är en riktigt god vana att skaffa sig! För kropp och själ kommunicerar med oss egentligen hela tiden men med varierande volym och olika angelägenhetsgrad. Och samverkar på ett formidabelt sätt för vårt absolut bästa, om man bara kan få in den kanalen i sig själv och har mod och klokhet nog att lägga örat till! 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *