Det är intressant det där att vi har olika mental och känslomässig “ämnesomsättning” och att våra erfarenheter kräver olika tid för att kunna processas i oss

Hur ofta har man inte hört någon säga, eller själv, upplevt att “den och den” ältar något och inte kan släppa det eller att man själv fastnat i något obearbetat och blivit tjatig för sin omgivning… 

Vad man då nog tyvärr inte alltid är medveten om är det… att ett ” ältande” faktiskt är en PROCESS som pågår i en människa. En omfattande process som konsumerar känslor, kräver energi och utrymme. Och som av vissa kan upplevas lättare att vara i  och förhålla sig till, om man får lufta det, avlasta sig och”bolla det” med nån annan.

Och det här handlar förstås om upplevelser med mer eller mindre starka  emotionella beröringar, som ibland blivit traumatiserande, och som i bästa fall… bearbetas ur olika synvinklar i en slags mental “ämnesomsättning”. 

Ibland uteblir den här bearbetningen av olika orsaker i en människa och inte sällan kan då rädslor, förträngning eller bristande medvetenhet bilda det motstånd som gör att insikter inte kan knacka på dörren, inte får tillträde i det här maskineriet som en bearbetning är. 

Inför de här olika, ibland HELT skilda förutsättningarna för att kunna bearbeta och tugga i oss de mest svårsmälta delarna av våra “livsmanus”, vill jag påstå att vi ofta står med bristande medvetenhet, för vi är bara människor… i det avseendet att vi tyvärr… ofta utgår från oss själva och hur vi själva  jobbar med VÅRA förhållningssätt.

Men att bara känna till att vi nog alla, mot bakgrund av vår personlighet, våra erfarenheter och vår mognadsgrad, har olika typ av mental  “ämnesomsättning,” är absolut första steget in i en förståelse som underlättar och gör skillnad för andra…! Och det gör det också lättare att lyssna till och hjälpa den som “ältar”  och fastnat i bitterhet eller vrede och en hjälp för oss själva! 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *