Kan tidpunkten egentligen vara bättre…? Coronatiden borde vara motivation nog att skapa en ny, mindre kaxig och mer ödmjuk, osälvisk version av människan i oss själva…!

Det var någonstans där i vår närhistoria som begreppet “KAXIG” så fräckt, utan minsta tvekan och med en jädrans support från den breda massan gick in och typ, lade beslag på första platsen  i den ranking där den mest beundrade egenskapen, informellt utses bland oss.  Och den trenden höll i sig “sågs och  segrade… ” av en för mig underlig anledning. Och i spåren av det blev många kaxiga, fräcka människor i sällskap med andra “skitstövlar” ganska oväntat plötsligt beundrade förebilder…! Och HUR gick det här moral – förfallet… egentligen TILL undrar jag? 

För att vara KAXIG i alla olika former, det ÄR för mig en mycket överskattad beundransvärd egenskap. Och det som är själva paradoxen, som jag ser det, är att kaxiga, gärna lite dryga självmedvetna personer tveklöst… i dag har samma höga förebildsvärde som genuint SNÄLLA eller ÄRLIGA människor hade under den tid när jag växte upp sent på femtiotal, och genom hela 60 – talet. Ett förlorat samhälle som ju i det större tidsperspektivet inte är så himla långt bak i historien, eller vad tycker ni?

Jag är väl medveten om att varje tid och varje samhällskultur skapar sina förebilder och sina ideal, det står helt klart, för så funkar det. Men det jag vill säga med den här oemotståndliga jämförelsen är att det är tänkvärt, och ganska hårresande… att en kaxig attityd, som förr ansågs vara detsamma som att vara “mallig” och “styv i korken” och  ett direkt osympatisk drag hos en människa, på en ändå överskådlig tid och under en i övrigt progressiv human utveckling, har förvandlats… och nu fått en oförtjänt uppgradering till en beundrad, eftersträvansvärd POSITIV egenskap…! 

Och det är minst sagt förvirrande att vi, egentligen helt galet… har liksom blandat i hop innebörden av en BRA och en DÅLIG egenskap…! Men jag tror att det här också handlar om att både människor och ord och uttryck numera måste vara mindre “mesiga” bleka och för allt i världen inte gammeldags…. för att kunna synas och ta plats bland alla andra tuffingar och coolingar där bland uttrycksformerna i mediavärldens stora språkcirkus. Och att både språket och människorna förstås anpassar sig efter ett hårdare, tuffare samhälle, MEN bara så länge det inte möter något motstånd och så länge det finns en marknad för det hårda, tuffa och känslokalla…! Så vi kan ju faktiskt påverka det i en vettig riktning… 

Men att ha ett bra, sunt och välgrundat självförtroende det är definitvt en positiv egenskap att ha tycker jag. Men DET är INTE detsamma som att vara kaxig, ett ord vars innebörd för mig gör anspråk på att “ta för sig” och inte dra sig för att trampa på andra på vägen fram till det målet…

 

Samhället HAR blivit hårdare, bra mycket hårdare…! Och i takt med att vi har fått det SÅ mycket bättre materiellt och ekonomiskt,  i varje fall majoriteten av oss, så anser jag att vi under vägen, tappat väsentligheter av det som VERKLIGEN betyder något i våra liv. Och det här tycker jag, bland annat, gäller vårt tålamod, synen på bestående icke – materiella värden och vår förmåga att tänka osjälviskt och mer långsiktigt för framtiden och kommande generationer och för den HELHET i vilken vi ingår som EN del bland många andra.

 

Vi mår enlig statistiken betydligt sämre rent psykiskt, och vi HAR blivit bortskämda, och mer otåliga och ovana vid att behöva underkasta oss sånt som vi inte kan påverka och det vi inte tycker om och som sätter upp hinder för oss. Och jag vill påstå att mänskligheten faktiskt… till viss del, har fått ett  visst mått av storhetsvansinne, och många tycks uppleva sig vara omnipotenta, en känsla av att ha total och oinskränkt makt, en känsla som små barn går igenom i en tidig utvecklingfas och som hör ihop med trotsåldern… 

 

I coronapandemin får vi nu konfrontera en allvarlig verklighet och en oklar, osäker framtid som utmanar det här HÖGMODET i oss. Och vi måste då kapitulera för det faktum att vi nu inte KAN vare sig skynda på, påverka eller förutse den tidpunkt när den här pandemin är över. Och vi måste sannolikt, för framtiden, anpassa oss efter nya levnadsregler och omständigheter som kräver en större hänsyn och respekt för varandra och allt annat levande, vilket också går i linje med den oundvikliga, superviktiga klimatanpassningen.

Och jag utesluter INTE att det, trots allt det tragiska, finns en positiv, ännu lite dunkel… avsikt med coronavirusets spridning. En mening som NU ger oss den UNIKA möjligheten att kunna utvädera våra gamla invanda mönster, starta om och faktiskt ta fram en mer ödmjuk och osjälvisk, klokare och mer tålmodig… upplaga av människan i var och en av oss…! INGET kan väl förresten vara mer angeläget. Och säger vi JA till den transformationen då HAR vi stigit på tåget och börjat resan mot att faktiskt, och på riktigt, bygga en mer god, vänlig och kärleksfull värld för oss och för kommande generationer av allt det levande som vi alla inklusive djur och natur är en del av! Och DET…ser jag som vår enda räddning, för det har länge “brunnit runt knuten” av brådska för att stoppa en, på flera sätt katastrofal misskötsel och missaktning av vår jord och våra medvarelser! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *