Det där med att få ordning på sina prioriteter, det kan ibland vara lite marigt…och skaffar man sig för många kan dom ibland ta ut varandra, och så lite om hur jag ser på ordning och reda

 Jag kan inte påstå att jag är nån utpräglad ordningsmänniska och jag ansluter mig inte i alla stycken till den hyllade strukturen. Eftersom FÖR mycket “ordning och reda” ibland  kan hämma den kreativitet som jag tycker om och mår så bra av. Men jag älskar färg och form och tycker mycket om att ha det vackert och harmoniskt omkring mig, men njuter inte av att ha kliniskt välstädat eller stelt pedantiskt uppställt omkring mig. Med andra ord: jag trivs bäst i ett ” levande” hem som bär spår av levande människor! Ska för säkerhets skull tillägga att bilden på det fina köket ovan inte tillhör mig, utan är taget från en färgreklam på nätet, men är ett bra exempel på vad jag tycker om för stil. 

 

Men trots att jag inte alltid är ordningen själv, så kan jag ändå underligt nog… när kaos uppstår i någons liv vara just den som behåller lugn och håller ordning och reda. Det tror jag är nåt jag lärde mig som barn för att överleva rent mentalt i vissa lägen. Min käre man – och vän av ordning OCH struktur… brukar ömsint kalla mig för bohemisk och en konstnärsnatur, och det epitetet tar jag som en fin komplimang och tackar för. Och kanske att jag, när det kommer till känslor har mindre ordning och struktur än “hulde maken”, för vi är alla olika, så är det tänkt, det har väl ändå inte undgått nån enda människa tänker jag. 

Men i bland är det som om vi “bohemer”, får ett hastigt infall  och typ, regredierar och blir det lilla barnet igen.. den lilla ungen som står där med stora ögon i godisbutiken och bara inte KAN bestämma sig för vad den helst vill ha i sin hand för att i nästa ögonblick kunna stoppa i munnen…!

Och det här kan bli en ganska bra metafor för hur det för min del kan vara med allt det där som jag emellanåt så “seriöst” och präktigt utser till prioriteringar inom ramen för “bra och viktiga saker” i mitt liv och min vardag. Å gud… vad klok och rik på möjligheter jag kan känna mig i såna stunder… som jag precis varit och satt in och säkrat mycket kosing på banken hihi…

Faktum är att det kan vara lite lurigt med att ha många olika prioriteringar i rullning samtidigt tycker jag, för risken blir i alla fall för mig, att jag laddar viktiga saker med överdrivet mycket känslor. Vilket gör att jag ganska ofta hamnar i ett ” kill your darlings – dilemma” där det kan blir svårt, för att inte säga omöjligt, att utnämna ordningen på min priolista…

Och vem som helst, och också jag… borde ju fatta att det handlar om just PRIORITERINGAR, och att allt nödvändigt, roligt eller åtråvärt rimligtvis inte KAN vara prio 1. eller lika angeläget…! Det är just därför jag ett antal gånger har kommit till den slutsatsen att man MÅSTE ha ordning och reda på sina prioriteringar både på priolistan och inne i huvudet.

Och så får man ibland rensa bland alla favoriter, för man får inte vara sentimental och förfalla till samlarmani hihi… utan faktiskt släppa och säga hejdå till sånt som man hållit hårt om och trott skulle bli den STORA förändringen, det där som skulle underlätta vardagen i prioriteringens tjänst, men som faller bort för nåt bättre. 

Så jag säger bara: Ordning och reda på sina prion, utvärdera ibland och inte dra sig för att rensa och praktisera – “kill your darlings” , och spara det bästa av det man vill inrikta sig på i livet, då slipper man också en del inre stress också. För först DÅ blir det oftast fart på kraften i ett förändringsarbete där man selekterar och plockar ut det allra bästa att göra, använda och njuta av, tycker jag! 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *