Det här är en ovedersäglig sanning som visar sig gång på gång för mig och bekräftar sig själv…!

Genvägar visar sig var ofta vara poänglösa SENVÄGAR vad det än gäller och man blir sällan klokare inför ett problem om man väljer att slarva sig fram den enklaste vägen. Och fast begreppet HELHETSSYN är ganska överanvänt som ett ord i strömmen av så många andra, och snudd på uttjatat, så ÄR det en oslagbar beskrivning av, som jag tycker, det bästa sättet att verkligen se och på riktigt… förstå så mycket i den här världen.

 

Men som med andra storslagna ord med riktigt bra innehåll, så kan man inte bara gilla själva begreppet utan också kunna använda det, och rikta det väl så det hamnar rätt och kan göra sin tjänst och bli till betydelse för sig själv och andra. 

 

Jag tror det var nån gång på 80 – talet som jag först kom i kontakt med det holistiska synsättet i vården, under en ovanligt bra kurs. Och jag kan… inte utan en viss stolthet säga att det då bekräftade tankar som jag redan hade i mig. Och det kan jag faktiskt tacka min kaotiska barndom för… eftersom den ur ett överlevnadsperspektiv fick mig  att söka nån slags förståelse för varför det var som det var i mitt hem och med mina föräldrar, och det var inte helt lätt kan jag säga, för jag fick verkligen så gott jag kunde, gå på djupet och försöka se så mycket mer än det mina ögon såg. 

 

Och jag fattade senare… det som Karin Boye säger så bra i några valda meningar av sin dikt här nedan. 

“Du ska tacka”

 Du ska tacka dina gudar om de tvingar dig att gå

där du inga fotspår har att lita på.

För då får du

söka tillflykt längre in. “

 

Och i dag så många år senare kan jag ännu mer… se värdet i den visdomen. För man kan nämligen inte titta in genom ett nyckelhål, eller bara glänta på dörren till ett HELT rum eller större sammanhang. FÖR… att få den klara, ogrumlade bilden av en helhet! Precis likadant är det med oss människor, vi kan inte heller bedöma, och ännu mindre döma… någon annan, så länge vi bara ser ytligt och valda delar, och missar den där helhetsbilden av varandra. 

 

Det går bara inte eftersom nästan allt utgör en större bild, en helhet utöver de fragment eller detaljer som vi snappar upp när vi enögda ser och väljer den lättta vägen fram till,vad det än må vara faktiskt…

Och att bemöda sig med att göra en bra koll och med vida ramar… betrakta ett problem, en konflikt eller en människa i ett möte, DET ger förståelsen en riktig spark i baken framåt till alla inblandades bästa!  

 

 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *