Så här ser jag på rädslor, ser kraften i dom och hur de kan ställa till det, men också att rädslor faktiskt kan suddas bort för de är banne inga mentala tatueringar!

I detta nu, i en orolig tid när själva Varandet utmanar oss i ny och aldrig förut anad global påfrestning … filosoferar jag lite kring RÄDSLOR och hur de för oss… kan bli som att bära på TUNGA stenar…en börda som man  lätt kan vänja sig vid utan varje form av frågetecken, analys eller rimlighetsbdömning.

Och jag tänker att det där vi är mest rädda för väldigt ofta är det vi INTE KÄNNER IGEN.

Inte har nån erfarenhet av och egentligen inte vet nåt om. Och vår fruktan inför nåt sånt blir ibland som den inför en stor och mörk skog, ett djupt vatten, ett högt berg eller riktigt stort och främmande hus med oändligt många rum… där vi aldrig har satt våra fötter och i vilket vi inte förut har lämnat spår eller där vår själs avtryck inte finns. En plats där vi helt enkelt inte känner igen oss, där inget är förutsägbart och det blir till fullo otryggt.

Vi fruktar det främmande, icke igenkännbara …

Men trots det har vi ändå FÖRESTÄLLNINGAR och FARHÅGOR som OM vi ändå visste… och in den dubbelheten och ur en lurig illusion föds rädslan!

Ibland kan ett nytt jobb, en främmande människas bekantskap, att flytta och byta bostad, eller inför mötet med vissa personer – varje ny dag… VARA den stora mörka, farliga rädsleskogen “in persona”…

Och kanske är det så att vi oftare permanentar våra rädsleobjekt (för då vet vi ändå var vi har dom, och det ger en viss trygghet..) än att vi sätter upp dom på bordet, konfronterar dom, ser dom rakt i ögonen och faktiskt avväpnar dom…

Rädslor är en komplex och intressant typ av känslor som genererar en del komplicerade mänskliga beteenden med många skikt och bottnar skapade av våra genomlevda erfarenheter och utifrån hur vi reagerat på dom.

Och det gäller förstås också våra djur… det ska vi också vara medvetna om… en kunskap som djuren förtjänar vissheten om att vi har! Rädslor kan bli förlamande, handikappande och hindra en människa att leva fullt ut. Och det skapar inte sällan en tillvaro i permanent existentiell syrebrist, i en hårt beskuren vardag, där andra för liv och hälsa befrämjande känslor underordnas och styrs av rädsle – monstret.

Det här blir naturligtvis för en del stackars människor i längden BORTOM svårt… och leder i bland så sorgligt till ruinens yttersta brant och i  yttersta fall  fram till tragiska självmord.

MEN det GÅR faktiskt att redigera sin historia och radera gamla ljusskygga hjärn – och – känslospöken som sitter fast långt därinne…! Det GÅR…det låter sig göras och är faktisk fullt möjligt!

För man KAN göra allldeles nya, ljusa – upplysta framkomliga stigar som kan bära oss tryggt genom rädslans mörka skog, och upp på höga berg och ner igen utan problem! Och man KAN utan att darra på handen sparka undan gammal konserverad fruktan och sen bara öppna dörren till det där stora inre rädsle – huset. Och bara helt självklart kliva in och ÄGA varje situation och lämna både spår och avtryck och bli trygg och hemma där… !

Äga sig själv och våga VÄLJA reaktionsmönster, avvisa rädslan, känna sin hemhörighet och ta sig den fria rätten att bygga sitt självvalda bo i tillit och trygghet!

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *