Det är bara i ljuset av tvivel och kritiskt tänkande som man kan pröva hållfastheten i det mesta och se vad som egentligen gör en till bättre och klokare människa, och då är det inte läge att vara sentimental…! .

Att TÄNKA KRITISKT, utan att vara ute efter att bara käfta och bråka, är den solida förtruppen till ett gott omdöme. Och det har hindrat många från att “köpa grisen i säcken” och bli blåsta.

Och när en människa, ibland är HELT och fast övertygad en religiös, politisk – eller idealistisk tro, tanke eller tillhörighet, eller lägger samma kraft på att istället kategoriskt ta avstånd ifrån något sånt. Och inte är beredd att låta ljuset av det minsta sunt tvivel falla över det, eller inte våga närma sig en kritiskt tanke, eller eftertanke… då kan jag bli lite misstänksam… 

För då kan jag ana att det kan vara ett löst bygge, eller kanske ett beställningsverk, som ett svar på en förväntan, eller vad man inom psykologin kallar, en “reaktionsbildning”  kan ligga bakom. Att man kan ha skapat en motreaktion i förhållande till något man kanske i sin barndom kände sig påtvingad och då inte kunde reagera mot. Eller kan det mycket väl vara så att man vill ha en tillhörighet för att andra också har det, och för att det är tryggt och bekvämt att inte behöva göra några djupdykningar i några idelogiska ställningstagande, utan bara flyta med… 

Och när motivationen till fördjupning och en mer, som jag tycker, “levande” tro, övertygelse eller ståndpunkt saknas hos någon, då  finns det ofta också ett motstånd till att blåsa in mer dynamik i sina övertygelser. För mig är det inte på något sätt… att svika sina ideal när man är kritisk tänkande. Utan jag tror att genomtänkta, kritiska aspekter kan få en uppfattning att växa… både på bredden och djupet, och faktiskt göra en människa klokare.

För det är först genom ett sunt tvivel som vi på allvar kan pröva hållfastheten i både det vi vill tro på och i det vi redan anslutit oss till och sätter högt! Och den övertygelse som inte klarar den granskningen är inte värd namnet tycker jag. För lite då och då, och särskilt när man tycker det börjar bli för stressigt och när det känns som om varken själ eller hjärta hänger med i det man gör och företar sig, då kan man med fördel “stänga butiken” för en inventering av sig själv och sitt eget chefsskap…

Och lite närmare kolla upp vad det egentligen är som man släpper IN och UT av känslor och energier i sig själv, hur mycket ansvar man tar i den processen, om man är sin egen grindvakt… Rensa upp och sortera  bland alla de restprodukter, ekon och skuggor, som blir av alla möten med andra. Helt enkelt ta sig en funderare över både egna och andras tankar och känslor har påverkat oss,och om de egentligen gör oss så mycket bättre eller klokare…?

Sortera – inventera – utvädera… Inte vara sentimental, oklok eller undfallande, utan bara klarsynt och lagom kritisk. Och faktiskt låta somligt som man dagligen, av gammal vana dealar med i sig själv och som inte längre tjänar en, bara gå bort… Medan annat som styr ens liv och sina val, och som visat sig ha en riktigt bra hållfasthet och faktiskt funkar… det kan man ju då förstås behålla och lägga i ” sparalådan”. Man kan faktiskt känna sig som ny och bli riktigt stärkt över en sån inventering! 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *