Du behöver inte vara perfekt felfri eller högpresterande för att bli älskansvärd, för vi är nämligen alla från början i all vår ofullkomlighet… ändå i grunden “fullkomliga” och värda all kärlek…!

Samhällsklimatet ÄR inte längre riktigt friskt… utan tyvärr ganska sjukt faktiskt, och det alldeles oberoende av Corona! Och det är bra tydligt att vi människor är symtombärarna och faktiskt har, som jag ser det, blivit varandras “medberoende” genom  att allt mer förvänta oss skönhet och felfrihet på ytan av varandra”! För att många av oss ska kunna fortsätta att spegla sig i den som är snygg, rynkfri, smal och vältränad… vara en av dom som passerat nålsögat och är okejad. 

 

Jag tänker då på den utbredda kropps – och utseendefixeringen och på vad som, bland annat, kan ha bidragit till att den så osunt  har fått ett sånt fäste bland alla åldrar och folkslag. Ja, jag är varken psykolog, sociolog eller folklivsforskare, långt ifrån… bara en vanlig normalt iakttagande människa, med ett intresse kanske något över medel, för VARFÖR “saker och ting” blir som de blir och vad som kan ha påverka och väga över av faktorer.

 

Jag tror att vår tids kropps – och utseendefixeringen längre tillbaka i vår historia hade sin tids motsvarighet i människor som då höll sig inom ramen för ett mer balanserat, normalstort intresse för sitt utseende.

Och att vårt mediasamhälles alla träffpunkter där vi ständigt möts av bilder på kroppar och ansikten som ofta framstår som perfekta och åtråvärda att efterlikna. 

Skickar signaler som påverkar våra självbilder negativt, urholkar många självförtroenden och till och med sätter identiteter i gungning.

Det här kan förstås bidra till att man till slut hamnar under tyngden av känslan att inte duga, inte vara värd att älskas…Och på den självbildsskadan – det här missnöjet i människor, lever handeln och konsumtionsmarknaden, mer eller mindre omedvetet… gott och firar triumfer i säljrekord…

 

För om vi börjar tvivla på vårt utseende och genom det också vårt värde, och på om vi verkligen duger som vi är, Så är det tyvärr… oftast det yttre vi börjar med och vänder oss till, granskar och sätter i jämförelse och vill förändra med alla till buds stående medel.

Mer sällan lyssnar vi då till vår inre röst som säger att “DU DUGER SOM DU ÄR”…! För även om det är klyschvarning på det, så är det så! Och ingen, verkligen ingen… behöver sträva efter att vara “perfekt” för att bli älskansvärd, för vi är nämligen från början skapade, kompletta och fullkomliga och värda all kärlek!

Och även om vårt samhälle inte är allt igenom friskt och har överlämnat åt elitismen att en hel del forma vår människosyn, så tror jag på en god och hoppfull prognos för samhällsklimatet och för oss alla som varje dag är med och skapar det… Och att vi går mot nya tider och insikter om att det yttre  inte styr kärleken mellan oss…! 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *