Språket är mer informativt och filosofiskt vägledande än vi tror, och det är nog ingen slump att vårt ord “helig”, engelskans “holy” och tyskans “heilig”, nog alla anknyter till den okränkbara helheten.

Jag älskar… musiken och hur lätt den väcker minnen, känslor och associationer i mig! Den är som en naturkraft där varenda ton vill väl och går genom tid och rum. Och det kan försätta mig i stämningar som ibland gör mig  trollbunden…. Som tonåring önskade jag hett att jag kunde spela piano som min mamma och som mormor och hennes systrar också kunde och gjorde med glans.

Men så blev det inte… för det skulle visa sig tidigt att mina små knubbiga fingrar hade ett annat mål och i stället skulle jobba hängivet med att skriva och att det skulle bli väldigt viktigt och lustfyllt för mig…!

Och en av mina livspassioner blev just, språket och orden – berättandet och skapandet. Och till det har jag kärt och obrutet förhållande ända sen jag började kunna läsa och skriva.

Vi fann varandra och det sa  “KLICK” mellan oss direkt. När det gäller musiken så har jag haft en hyfsat bra sångröst, tyckt om att sjunga i kör, men så särskilt musikalisk tror jag inte att jag är. Men jag anar att “språkörat” och “musikörat” hör ihop, och att en människa nog kan ha liknande “absoluta gehör” för språket som en del har för musiken. Men till den skaran kan jag inte räkna mig.

Det jag vill nå i musiken och njuter av, är själva känslan i tonerna och i en bra och naturlig sångröst och helst när någon sjunger direkt från själen, det hör man och tar inte miste på…

Men även om jag inte är så musikalisk så är jag nog där emot rätt så “språkikalisk” (mitt eget ord hihi…) Och jag tror jag hade en bra språkkänsla med mig från början i min verktygslåda.

Och jag slutar nog aldrig att  fascineras över hur många valörer orden har, deras olika “glans” eller över alla känslor som språket har i sin makt att kunna uttrycka, och hur de obehindrat kan kan ta sig in i våra hjärterum och påverka sinnesstämningen under loppet av ett enda ögonblick…

Och jag vill skydda, “hålla om” och lyfta fram många gamla, så fina och pregnanta ord och talesätt, använda dem och inspirera andra att göra detsamma!

Jag har mitt sätt att skriva, har alltid haft och det är MITT och jag har, aldrig velat ta efter eller härma nån annans uttryck, hur bra det än har varit. Och jag sätter en ära i att vara trogen min egen kärna i språket för det är det naturliga för mig.

Då och då studsar jag till inför ett ord och min hjärna kan då bara inte låta bli att se intressanta kopplingar och betydelser. Och jag tänkte ta upp ett exempel på det som jag reflekterade över här om dagen.

Jag hade då nyligen skrivit ett inlägg nånstans… om HELHETEN, och det var inte första gången kan jag säga… för det begreppet det stöter jag på som en befintlighet eller, tyvärr som varande obefintligt, så ofta i olika sammanhang och synsätt… Och det må låta tjatigt, men jag ser helhetsblicken… som så oerhört viktig i våra liv! Och jag undrar när vi egentligen ska förstå att det är så, och att allt hänger ihop.

Och i det här sammanhanget så slog dig mig att ordet HELIG som ju heter “holy” på engelska och “heilig” på tyska, att det nog inte är en tillfälllighet och förstås syftar på just Helheten… det HELIGA som är oantastligt…!

Och eftersom jag tycker att språket också… är rena estetiken, så ser jag hur vackert det här ordet är! Och för mig hör “det heliga”, och helheten” inte bara hemma i våra kyrkorum. Utan finns i allt som lever, växer och andas omkring oss – över allt! Och varje andetag som allt levande tar… ser jag som heligt och en del av den okränkbara HELHETEN!

Och om vi glömmer bort och försummar EN enda del av den… så rubbar vi balansen, och det är konsekvenserna av det “slarvet” som vi nu kan se i bland annat klimatförändringarna, och vad det i sin tur har orsakat i vår värld…

Och med det sagt… så får min slutsats bli att språket är, mer än de flesta av oss märker… faktisk något av en filosofisk/ moralisk vägvisare som vi gott kan speja efter lite oftare.

 

 

 

 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *