Vilka val gör vi egentligen själva, och vilka gör livet åt oss…?

Jag blir glad varje gång som det står klart och uppenbart för mig att vi faktiskt tilldelats mandatet att kunna VÄLJA när det gäller, nästan… det mesta här i livet. Och jag skulle vilja påstå att vi ganska ofta glömmer bort att det är på det viset, vi ser helt enkelt inte alltid de fantastiska gåvor som vi faktiskt har tilldelats och har i våra händer…!

Och ibland är det nog bara på det viset att vi mycket väl, både SER och FÖRSTÅR att vi har ett val att göra och VET att det är fullt möjligt, men bara inte VÅGAR göra det… För det där att välja hör inte sällan ihop med en större förändring och utmanar då förstås invanda mönster och vanor i vilka vi ofta har pytsat in en massa inbillad trygghet i. Och då kan vi  ibland tveka och backa, även om läget inte är bra, och kanske inte har varit det på länge. För det trygghetskapital vi har, det vill vi inte så gärna göra några förluster av, eftersom vana och visshet om det vi har, hur det än kan se ut, kan bli just en upplevelse av”trygghet”. 

Men, hur som helst, om man nu väljer att göra ett val, eller av olika anledningar AVSTÅR från att göra det, så är ju DET i någon mån också ett val…! Och med alla vägval följer alltid någon form av följdkonsekvent, det har vi alla märkt tror jag. Det ligger onekligen en mäktig kraft i att BESTÄMMA sig för att kanske förändra sitt liv och leverne och sina relationer.

Men man får vara beredd på att resultatet kan bli något helt annat, komma nu eller långt senare och kan ibland överträffa våra förväntningar åt båda håll. Och det här får mig att ställa frågan : Hur mycket väljer vi egentligen själva och vilka val gör livet ÅT oss…? Om det kan jag förstås inte veta något alls, men jag tillåter mig ändå att spekulera lite.

Och jag tror att det finns ett stort mått av förutsägbarhet i våra liv och att de bitar som en gång ( i varje inkarnation) när resan nått sitt mål, helst… ska vara där på plats i livspusslet, för att undvika upprepade omläxor. Men genom att alltid sträva efter att GÖRA GOTT för så många människor som möjligt, så tror jag att de val man gör välsignas av en högre makt och blir till det absolut bästa.

Och att om man på riktigt, försöker vara en bra, hygglig och osjälvisk person, nog till och med kan undvika en del negativa inslag i det där pusslet som så många pratar om. Så min slutsats blir alltså den att vi, livet och var och en av oss, har ett obrytbart partnership där vi utifrån den vällvilliga, osjälviska avsikten och i den GODA VILJANS namn, skapar de bästa av förutsättningar för att de val – och icke – val vi gör nu eller i en dunkel framtid, blir till det bästa för allt och alla i någon form!

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *