Nattens drömmar öppnar dörrar, sorterar och lyfter frågetecken, kastar ljus och ger ibland en skoningslös klarsyn på det som varit

Hur röriga och konstiga kan inte drömmar vara…? Ibland så skrämmande, oerhört komiska eller väldigt fragmentariska. Då och då lite mörka och dunkla med snabbt växlande scenerier i väldigt främmande, helt okända miljöer med en obehaglig stämning som kan sitta kvar en lång stund efter att man vaknat, ibland ännu längre. Och såna drömmar lämnar ofta flera stora, riktigt fetstilade frågetecken efter sig.

Jag har alltid drömt mycket och i 40 – årsåldern började jag på allvar se och förstå nattens drömmar som det bearbetande skådespel det är, och förstod hur komplex och sinnrik”hjärnans sorteringscentral” verkligen är. 

Det är inte så att jag är nån pionjär i ämnet… för det här har så många bra mycket klokare huvuden än jag, före mig reflekterat över. Men ju mer man iakttar och noterar sina drömmar, i den mån man kommer i håg dom och kan skriva ner, så SER man och verkligen fattar… vilken ovärderlig vägledning och källa till ökad självkännedom våra drömmars verkligt autentiska manus är! 

 

 Jag har förstått att hjärnkontoret är en riktigt tuff arbetsplats som ställer bestämda krav på alla sina underavdelningar av den enkla anledningen att funkar inte hjärnan på oss så, funkar heller inget annat som det ska…! Och själva nyckelordet i sammanhanget måste ju då, som i så många andra sammanhang, som jag ser det vara ORDNING…!

 

Och den bästa ordningsvakten och nog hjärnans bästa och mest effektiva hjälparbetare är DRÖMMARNA. För i den funktionen jobbar den stora SORTERINGSCENTRALEN. Där allt som vi gjort, tänkt, känt, sett och hört och genomlevt, finns lagrat i väntan på att bearbetas via, bland annat, våra nattliga drömmar. 

Och här får det som jag har märkt, en viss betydelse hur vi själva på ett medvetet plan planerar, synkronicerar och sammanför det som händer i våra liv – själva UPPLEVELSEMIXEN, i vår vardag. Och i det sammanhanget går det inte att bortse från stressens inverkan och hur mycket energi den faktiskt tar från vår förmåga att kunna vara närvarande och kapabla nog att fatta bra beslut, som redan från början ger ett grovsorterat, genomtänkt material av livsmanus till hjärnan. För man kan inte, utan att det får konsekvenser, belamra och överlasta sin hjärna med hur stora kvantiteter av intryck och skeenden som helst. 

Och DET där tycker jag att man av och till kan märka i sina drömmar. För när man ibland har levt sig fram lite lugnare och med lite mer eftertanke då tycker jag att “nattens föreställning” flyter på i ett lite lugnare, mer strukturerat och mindre ologiskt förlopp. Än då när man slarvat med sig själv och far fram genom både det ena och det andra utan att stanna upp, och när man inte låter var sak ta sin tid och få sin plats, eller försummar att placera det i rätt sammanhang. 

När det behövs och vid rätt tillfälle kan drömmens skarpa lampa leta fram gammalt genomlevt, helt osorterat “skräp” som vi “glömt” och förträngt och ibland kasta ett fullkomligt skoningslöst ljus över det. OCH samtidigt få oss att med oavvänd blick SE och LÄRA i en mycket handfast och bra pedagogik, som vänligt men bestämt knuffar in oss i en nödvändig bearbetning. 

Drömmen och det som jag kallar “nattens föreställning” är en suverän gratisterapi och en fullständigt ocensurerad återspegling av våra liv, vår historia, vår tanke – och ide’värld, och våra känslor och värderingar. Det här är en demokratisk tillgång  en  sorts friskvård som alla som inte redan har upptäckt ska utnyttja tycker jag! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fragmentariska. Men ändå…ibland bärare av en sorts “röd tråd” som mitt i allt det där så osammanhängande talar till en, och som har ett budskap – ett starkt koncentrat av känslominnen som mitt i drömmens dimmor träffar så hårt MITT i solar plexus så hårt, att man fast man sover, kan känna det rent fysiskt. 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *