LÅT INTE UTSEENDEFIXERINGEN SABOTERA KVINNORS RÄTT ATT VARA HELA MÄNNISKOR!

I långt mer än ett sekel har modiga kvinnor världen över med väldigt olika förutsättningar och med mycket feministisk kraft, kämpat för kvinnans rätt att bli sedd och respekterad, inte bara för sin “kvinnliga fägring” eller för att med sitt yttre behaga mannen, utan för att också bli värderad och aktad för inre egenskaper och begåvningar – som hela människor helt enkelt!

Det här har varit /och är fortfarande ett behjärtansvärt och superviktigt arbete, och för mig något som borde vara varje modern kvinnas absoluta ambition och en självaktning att naturligt tillmäta sig!

I dag ser jag till exempel, en annons i tidningen där en ung snygg kvinna med hjälp av ett fördelaktigt närbildsfoto och en väldigt typisk pose, söker lägenhet. Det här och mycket annat liknande, tycker jag är ganska kontraproduktivt för ett seriöst feministiskt arbete. Och ett  rätt så otidsenligt och ganska bakåtsträvande sätt att presentera sin kvinnlighet på!

Naturligtvis behöver inte den ena egenskapen utesluta den andra, men sätt för all del inte alltid utseendet först, som det allra viktigaste och mest betydelsefulla, vill jag säga till dagens unga kvinnor!

Jag tycker att den här närmast hysteriska utseendefixeringen är att förminska sig själv som kvinna och att faktiskt jobba FÖR de maskulina krafter som fortfarande vill se kvinnor som ett underordnat objekt till männens behag. Och MOT det obestridliga faktum att kvinnor faktiskt är, och har rätt att få vara, så mycket MER än snygga, sexiga blunddockor som sitter fast i gamla sunkiga könsschabloner. 

Och  jag har lagt märke till att kvinnor ibland säger att de självklart är feminister och gärna talar om vad de är bra eller bäst på, men ändå tydligt visar att utseendet och perfektionen ändå kommer i  första rummet. Och det bli fel för mig och att ta steg tillbaka i det längre jämställdhetsperspektivet.

Så många lysande undantag finns lyckligtvis och de är jätteviktiga förebilder för unga flickor i dag! 
Kvinnor – och män, får i min värld se ut precis som de vill och är skapade, men låt oss för allt i världen styra BORT i från de gamla ledsamma könsstereotyperna – inte konservera dem!

Och jag frågar mig:

Vad vill egentligen den moderna kvinnan lägga i begreppet feminism och hur vill de nå sina mål?

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *