Man kan inte se, eller “förstå” ett helt rum när man bara kikar genom nyckelhålet, man måste alltid se helheten och särskilt när det gäller människor och djur

Vilket bra, insiktfullt och till och med banbrytande ord och begrepp som helst, riskerar med tiden efter  att först vara “nytt”, intressant och slagfärdigt och då nå sin peak, att sen, så länge det inte är helt “otrendigt” , gå vidare till slarvigt överanvänt, och  då ofta hamna på den vardagsspråkliga sophögen där de deklasserade, förbrukade orden och uttjatade uttrycken allt för fort hamnar i dag.

 

Och vill man då fundera vidare över varför det verkar ha blivit en ökad omsättning i vardagsspråket, så måste man tycker jag, förstås se det hela ur ett HELHETSPERSPEKTIV. Och då kan man först, direkt konstatera att språket alltid har varit levande och skiftande, och att ord och uttryck  över tid har ersatt varandra i en konstant språklig dynamik. Och  förstå att betydelser och tolkningar alltid varit en avspegling av tidsanda och samhällskultur.

För språket är helt enkelt som ett galleri av förbleknade metaforer och ett gigantiskt förråd av de ord och uttryck som en gång alla – började som en bild i människors hjärnor.. 

Men som andra bilder så gulnar också de “foton” som en gång var ordens förlagor i våra hjärnor och andra tar vid. 

En annan faktor som minskar språkets hållbarhet är numera det ständiga uppdaterade flödet av interaktioner i sociala medier, vilket inte alltid är till språkets fördel eftersom det naturligtvis  bidrar till en viss språklig inflation. Uttrycken blir som en tävling där ingen vill bli omsprungen och osynlig, eller tappa sitt värde. 

Det är lite synd…  eftersom det finns många ord och uttryck som verkligen har nåt att säga oss och som är allmänmänsklig kunskap på hög nivå och absolut tidlös!

HELHETSSYN är ett sånt ord, och den innebörden kan man nästan ALDRIG avvisa! Och jag jublade när uttrycket först började visa sig i vissa sammanhang för några decennier sen, för jag hade faktiskt länge saknat blicken för just helheten på människor och djur…och på livet. 

 

Det ligger en sån snygg logik i att se HELHETEN och den står verkligen så stadigt i sin egen sanning och är så himla skönt följdriktig! 

För man kan, som sagt, inte bara kika in genom nyckelhålet när man vill se och förstå ett helt rum eller en människa! För det är kvalificerat fusk och att ta slarviga genvägar fram till viktiga slutsatser. Och man får då inte ingen klar och fullständig uppfattning om en människas hälsa, tillvaro eller sjukdom om man inte väger in allt, eller inkluderar den personens bakgrundshistoria! Det är bara inte möjligt och den som motsäger det, han eller hon har grundligt FEL! 

Tyvärr brister fortfarande sjukvården en hel del i helhetssyn och som vårdkonsumenter har vi en hel del övrigt att önska eftersom synet på sambandet mellan kropp-och – själ – psyke,  och fast så många år nu har gått, haltar betänkligt. Och där måste de traditionella naturvetenskapliga utbildningarna bli bättre. 

Inom alla områden där en “HEL-SYN saknas där riskerar man att en FEL – SYN istället går in och täcker upp… och det är inte bra! 

 

Och eftersom det mesta vi lever av och i och måste förhålla oss till, består av just HELHETER så är förstås en sund HOLISTISK livs – och – människosyn det överlägset bästa verktyget att jobba med! 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *