Vi behöver både bakåtblicken och framåtsynen för att kunna förstå helhet och utveckling och se sambanden i samhället och i våra liv

Betydelsen av att vara fullt närvarande och låta medvetandet fylla nuet och den innevarande stunden känner väl de flesta till vid det här laget. Och flera vetenskapliga studier visar bland annat, på sambandet mellan meditativa tillstånd och hälsosamma effekter på vår hjärnverksamhet och på stress. Det tycker jag är tänkvärt och väldigt intressant. 

Själv är jag tyvärr ganska dålig på, och inte alltid tillräckligt lugn för att helt kunna slappna av, sätta ner fötterna och njuta av stundens fulla närvaro. Men jag jobbar med den saken… för ju äldre man blir desto mer rädd om min sin hjärna och lugnet inombords behöver man vara. 

Vad jag däremot är bättre på och faktiskt har praktiserat och tränat på hela livet, är att titta bakåt på gamla tiders samhällskulturer, liv och människor och jämföra. Och eftersom jag är en typisk “VARFÖR –  människa” så tycker  jag det är intressant att se hur vi historiskt sett, har både lyckats och misslyckats med vår mänskliga utveckling, och vad vi verkar ha lärt oss, men också missat av insikter genom en del felsteg som vi gjort.

Och det blir då för mig det så tydligt hur viktigt det är att ta tillvara HELA den TIDLÖSA KEDJAN av kunskaper och erfarenheter, när som mänskligheten varje gång går in i en ny tid, och låta olika tidslänkar göra tjänst där de kan kombineras och passar in i en växande samhällsutveckling på olika plan. Och jag tycker vi ska passa oss för att överskatta och inte stirra oss blinda på ny “gränslös” teknik och inte automatiskt förkasta gamla synsätt och metoder,  bara för att de är just “gamla,” eller vända ryggen åt det sunda – förnuft – tänk som faktiskt burit SÅ mycket av utveckling och hållbarhet framåt genom vårt samhälles utvecklingen.

Jag envisas med att tro att DÅ – NU – och FRAMTIDEN hör ihop och rent energimässigt samexisterar här och nu, men i olika medvetandeskikt, och att de har, var och en, SITT uppdrag och SIN plats i en oändligt stor HELHET. Och DÅ, NU och FRAMTIDEN behöver bara, haka tag i varandra, för att kunna tillvarata och vidarutveckla saker, ting och företeelser som bygger på tidlösa koncept. Och vi ska aldrig räkna bort, eller rynka på  näsan åt det som hör historien till, för det är en ren dumhet! Inte heller försumma att uppskatta nutiden, genom att redan stå med ena foten i den framtid som ju har SIN tid och sitt berättigande. men först när den kommer till oss!

Och en sak är säker, och det är att vi behöver ha både BAKÅTBLICK och FRAMÅTSYN och kombinera det med kunskap för att kunna se helheten, orsaker och verkan, och fatta sambanden genom olika utvecklingensfaser. För allt hör ihop och fäster i vart annat, och kommer ibland tillbaka, oberoende av tid och rum!

 

 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *