Lite lätt snopen och med skammens rodnad på kinden märker jag ibland att jag kommit in i ” det var tider det – åldern”och jag gillar inte riktigt det… !

Den som möjligen tror att år och ålder med nån slags automatik gör oss klokare måste jag nog ta den villfarelsen ifrån. Man BLIR, påstår jag, i allmänhet inte så mycket förståndigare…men så många erfarenheter rikare! Vilket ju förstås i sig, inte alldeles självklart ökar kunskapsförrådet. För allt handlar om vad man gör av sina livserfarenheter och hur man förstår och använder dem.

Men ibland vill man ändå, mot ett egentligen bättre vetande, gärna tro på den där ganska seglevade myten. Kanske som ett barnsligt försvar eller lite som en kompensation när man faktiskt börjar märka av kroppens förfall och åldrandets obönhörliga framfart. Eller till och med som en protest mot livets ohejdbara framfart… Och för att man då och då inser att man är i otakt och inte alltid synkar fullt ut med det moderna blixtsnabba samhället.

Och i såna stunder händer det att också jag som alltid satt nyanserade tankar och att “se saker som det verkligen är” högt, pinsamt nog och med blicken i fjärran börjar scablon – svamla om “gamla goda tider” och projicera mina egna åldersrelaterade tillkortakommanden på samhällsandan och allt “det explosiva, ständigt nya”… haha

När jag då hör min egen röst så skäms jag DIREKT där och då, för att jag ägnar mig åt ett sånt dumt självbedrägeri genom att för en sekund tro att “den gamla goda tiden” som jag fått leva i fram till nu, är allt det BÄSTAS moder och oöverträfflig – i allt… och att det mesta är sämre nu. För det är bara ett gammalt tomt och ogenomtänkt eko som ibland upprepas av oss som närmar oss pensionsåldern och som då håller på att tappa greppet om jobb och annat som vi gjort till vår identitet och inbillade trygghet…!

.Det här handlar som så ofta om våra rädslor och om oro för att inte förstå,och inte längre hänga med och om vår fruktan för att hamna utanför och degraderas till en plats i den yttersta marginalen. Och i den rädslan är vi inte rationella, bara emotionella. För när vi känner oss trängda och till och med förbigångna av den nya tidens yttringar då stänger vi lite ner förstånd, klar – och bredsyn och griper inte utan desperation efter gamla pålitliga försvarsmekanismer som just projektion, och blir SELEKTIVA och onyanserade när vi gör våra bedömningar. Det är inte så svårt att förstå varför och jag bekämpar den här snåriga dumheten med alla medel hos mig själv!

För jag VET ju att samhället och tidens anda står i ständig förändring och att det är så det måste vara. Och jag vet ju också att jag, alla andra och allting annat levande åldras och går mot sitt slut, men att det här förstås inte sker med synkronocitet. Och att det inte är fel, vare sig på mig eller den tid jag lever i nu eller att den “gamla goda tiden” var utan fel och brister, eller alls inte var den bästa. Det är en ren stupiditet att tro det.

Det handlar nog mer om VAR i livet man befinner sig och om att man ju äldre man blir, saknar den tid man som yngre då hade fram för sig och inget visste om, och om den begynnande sorgen inför den död och separation som man som äldre anar och mer förstår den fulla vidden av.

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *