Ibland, när det svider i den sociala skyddsbarriären vill dumknoppen i mig bara fly och bo i en koja i skogen. Men livet utan censur och reservationer är ju de bästa mentala byggstenarna!

Vad är väl livet eller liven, tänker en gammal reinkarnationstroende som jag, om inte varje gång en väl regisserad och för avsiktens bästa, mixad föreställning av “olika slags väder”, eller hur…? 

Vissa dagar blåser det rejält runt “örona” som vi säger i småland, och då gäller det att bokstavligen hålla hårt och bestämt i hatten med båda nävarna och tro på att saker och ting går bra och slutar väl. TILLIT kallas den ibland tillkämpade övertygelsen … och den brukar vanligtvis funka för mig. 

 

Ibland infinner sig den allmänt mer efterlängtade, och kanske lite överskattade typen av dagar då en varm och strålande sol lyser milt och välvilligt över en och då fåglarna kvittrar så det bara dånar i öronen och allt känns bra och problemfritt. 

Då är det bara att tacka och ta emot och njuta så länge det varar och påminna sig om att nästa dag KAN se annorlunda ut, att solen då kanske har en ledig dag och att det också har SIN mening i det stora hela.

När det gäller tillvarons framfart handlar mycket om att helt enkelt vara lite förutseende och “rätt klädd” – rustad på det mentala planet, när det ena eller andra händer, eller när önskescenariot inte visar sig alls och då man faktiskt kan hålla sig för skratt för att krångel och svårigheter knackar på.

Den bästa lärdomen man kan dra av det, är att en strålande sol och en absolut molnfri himmel inte är  normal – eller – idealtillståndet vare sig det gäller  Varandet eller väderleken… Det håller nämligen inte i längden, får inte plats inom realismens ramar och man blir bara bortskämd,  ibland onödigt dum och till och med avtrubbad, och inte främjar det heller den personliga utvecklingen. 

onödigt dumma och lite avtrubbade och främjar inte särskilt den personliga utvecklingen. 

Men för all del, jag ska inte sticka under stolen med att jag som andra har mina dagar… då jag trots en hyfsat bra social kompetens och en hel del medfödd ljus och glädje i mig och verkligen mycket att vara tacksam för, sviktar i både tillit och tilltro. Då känner  jag att jag liksom bara inte orkar med tillvaron och allra minst mig själv… Blir tillfälligt som transformerad till en osäker, trött och folkskygg person, som om jag kunde… vill bygga mig en bra  och trygg koja i den stärkande kravlösa naturen, bland  djuren och träden i skogen. Och tillfälligt, bara tillfälligt… få kliva ur det krävande världsliga sammanhanget och under några dagar få abdikera från ansvaret och kommandot över mig själv och slippa förväntade beteenden och min djupa känslighet för allt och alla…! 

Men, lyckligtvis så har förnuftet en röst också i mig som annars inte sällan halvt drunknar i det emotionella havet, och som en högeffektiv svamp suger jag åt mig känslor och “tycka synd om” från både här och där. 

Och jag VET ju så väl efter värdefulla lärdomar, att livet är sitt mest effektiva  och tillgängliga lärdomstempel då jag lever, verkligen LEVER, fullt ut oreserverat och ocensurerat med öppna ögon hur väderförhållandena än ser ut, och vilka omständigheterna än råkar vara! För ingen kommer undan, inte en enda levande varelse slipper undan någon nyans ur existens stora färgpalett…! 

 

 

 

 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *