DET BORDE BANNE MIG VARA VARNINGSTEXT PÅ DEN ICKE – EKOLOGISKA FÄRSKPOTATISEN OCH JORDGUBBARNA…!

Varje lördagsförmiddag ägnar jag  mig osvikligt åt att frekventera den lilla supermysiga torghandeln i Mönsterås. Ett par i övre medelåldern står beundransvärt där i ur och skur med sina grönsaker och sin potatis, och folk köper gärna och samlas ofta för lite prat och skratt.

Jag kan inte påstå att jag bidrar till vare sig det ena eller andra när det gäller det sociala, men jag misstänker att jag nog är den av Mönsteråskunderna som köper mest tomater och gurkor i alla fall… Utbudet är en riktig ögonfägnad, och stora granna kålhuvuden trängs där med fin och bastant blomkål, säsongens bär och svamp, och till och med ölandskroppkakor finns där. Och så förstås potatis, flera sorter med ibland nya namn, smaker och egenskaper.

Men jag är en riktig nörd när det gäller mat och livsmedel och är rätt så påläst och jag gör mina bestämda val och intresserar mig bara för det som säkert sluppit undan kemikalier och besprutningar. Och jag och familjen prioriterar den verkliga lyx som det är med naturligt odlade grönsaker som obesprutade knallröda, underbart fina tomater från en gård utanför Kalmar och härliga krispiga eko – gurkor från Långasjö, allt till bra priser, och som också fått växa naturligt och fritt från “otäcksheter”. Och tänk vad glad och tacksam jag kan bli över sånt!

Så hem far jag alltid glad i hågen, med att par rejäla kassar av dessa härligheter och jag känner mig bara så stenrik på nyttigheter, och det är både terapi och friskvård för mig! Och sånt unnar jag alla andra också! Skulle inte förvåna mig om torghandlarparet undrar om jag inte är tomatmissbrukare, om det röda guldet möjligen är mitt specialintresse… om det är nån vajsing med kärringen i de röda glasögonen haha …?

Då och då frågar de vänligt om “det inte ska vara lite färskpotatis eller möjligen lite söta goa jordgubbar”. Men se fru Danell har sen länge varit klar över hur de flesta nypotatisar och jordgubbar har det under “sin uppväxt”… Tyvärr, väldigt sorgligt och ganska oroande, så får de båda och många andra råvaror genomgå en mängd besprutningar med bekämpningsmedel för att skörden ska bli stor, färdig i tid, vara perfekt och felfri  som möjligt och bringa klirr i kassan ( en förresten ganska otäck tidstypisk åkomma i många sammanhang…)

Det här har jag faktiskt problem med, och har haft länge, för vad vi äter påverkar vår hälsa på flera plan, och att djur och natur tar skada av människans girighet och okunskap är långt, mycket långt ifrån okej för mig!

Och jag tycker banne mig att det vore rätt mot konsumenten och fullt befogat att vår mat när den säljs, hade varningstext ( precis som tobaken äntligen fick) där använda bekämpningsmedel och deras hälso – och skaderisker för människa, djur och natur redovisas öppet! För då vet en intresserad konsument vad den har i sin hand och har att ta ställning till!

Och till den, tack och lov allt mindre grupp, som fortfarande väljer bort eko -maten för att den är för dyr, för att den är “konstig”, eller för att man bara inte vet det innebär, vill jag säga : Snälla, tänk till! Skaffa kunskap och låt er motiveras till att ” ekokonventera”! För egentligen borde den naturligt och giftfritt producerade maten vara det enda alternativet i våra butiker, precis som den en gång faktisk var….

Välj eko och reko, och tänk osjälviskt, klokt och långsiktigt säger jag bara i all välmening! Hälsofördelarna, natur – och – miljövinsterna och omsorgen om djuren är värt varenda liten extrakrona tycker jag!

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *