Man behöver inte bli asket, eller avsäga sig glädjen av sakerna och tingen för att man har en andlig livssyn, allt handlar om balans och medvetenhet…!

All min respekt för vars och ens absoluta rätt  till vilken tro- eller icke tro som helst, så länge den utgår från en god och välvillig kraft! Men jag skulle önska att fler människor som kallar sig för “skeptiker”, ett ord som förresten är ganska frekvent använt och som blivit lite av ett ganska luddigt populäruttryck, oftare skulle bemöda sig med att  mer nyanserat förklara och utveckla sin icke-tro och sitt ställningstagande i fler sansade, ömsesidigt respektfulla samtal med oss som inte är andliga, metafysiska skeptiker. Jag skulle själv gärna medverka i ett sånt samtal för jag tror verkligen på öppna “vuxna” prestigelösa samtal utan fastlåsta förhandsinställningar, som så dumt “portar” och blockerar oss i varandras ingångar till fruktbärande kommunikation och ömsesidig  förståelse.

Och jag har märkt att där respekten saknas människor emellan, och särskilt när det kommer till trosfrågor, så finns det en tydlig tendens till att argumenten lägger sig på den nivån att det närmar sig pubertal pajkastning och grova förenklingar av andras uppfattningar, och att man gärna vill moralisera och på felaktig grund vinna billiga poäng. Och  vissa skeptikers motargument blir tyvärr, ibland väldigt onyanserade och kategoriska, och utan det fina givande och tagande som för mig utmärker en bra diskussion.

Och jag skulle till exempel, vilja säga till de skeptiker och andra, som är kritiska till att den som har en uttalad andlig livssyn och ägnar sig åt mediala övningar “ändå” inte släpper det materiella, det “ytliga” i tillvaron:

Mot den bakgrunden att vi faktiskt, så länge vi lever på jorden, fortfarande är materiella varelser i kombination med den andliga , universella tillhörighet som vi bär med oss under alla liv, så kan det inte vara fel att vi fortsätter att glädja oss och njuta av sakerna och tingen omkring oss, eller att vi ibland tillåter oss att vara både ytliga och lite fåfänga. För det gör oss inte per automatik till sämre människor eller mindre andligt medvetna!

För det handlar om medvetenhet och balans! Och om att, fast vi till exempel gillar att shoppa, inte låter våra saker tar över äganderätten över oss,  börjar styra oss till att bli slavar under habegäret. Och så länge vi också kan glädja oss åt det som är gratis och som inte är materiellt värdeladdat och fortsätter vara osjälviska, hjälpsamma, generösa och givmilda, och inte överlåter åt egot att styra våra val och mönster, så behöver vi förstås inte ta avstånd från det materiella delen i våra liv.

 

 

len!

Så man behöver inte bli asket eller avsäga sig glädjen över sakerna och tingen för att man har en andlig livssyn, för allt handlar om medvetenhet och balans, anser jag…!

 

 

 

 

 

 

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

2 Comments

  1. Tack Ann Tycker om att läsa dina inlägg!!!!!
    Allt med mååttlighet är perfekt 😊

    • Hej! Så roligt att du läser det jag skriver och tycker om det, det blir jag glad för! Kram till dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *