Vi skriver nu 2018 och det är dags för tidningsmakarna att göra praktik av välvilliga rop om mångfald och jämställdhet! Och låt oss också se”operfekta” vanliga människor av BÅDA kön på omslagen!

Det börjar nu bli smått irriterande, det faktum att  snart nästan varenda veckotidning eller månadsmagasin regelmässigt har en omslagsbild på en företrädesvis ung kvinna, som förstås och förutsägbart är mycket snygg, “perfekt” och felfri i allt det som har med det yttre att göra.

Och mer sällan, eller aldrig ser vi den mänskliga mångfalden av utseende, ålder, kön eller samhällsgrupp representeras på framsidan av en tidning. Det modet och den “utstickar -ambitionen” saknar jag och efterlyser faktiskt. M -Magasin stack för några år sedan upp som en efterlängtad pionjär och ljusglimt i den här kompakta stagnationen av ensidiga förebilder, med Amelia själv i mogen ålder på framsidan, det var bra och hon fortsatte med det, men tyvärr har hon då och då inte kunnat motstå förskönande retuscheringar, vilket hon sannerligen kunde ha klarat sig utan… Jag blir så förvånad över det här ytliga … hela tiden. Det är allt bra märkligt att det är så, med tanke på att så många till synes kloka, reflekterande människor  i dag säger sig värna om just mångfald och allas lika värde, och att de välvilliga ropen om att “alla är vackra på sitt sätt och duger som de är” skallar högt och inte minst från tidningsmakarna själva…

Och när jag skriver om det här, som för mig så mycket också hör i hop med kampen om kvinnlig frihet och med jobbet att sparka ut gamla nedsättande objektifieringar där kvinnan fortsätter att förminskas till ett underskönt ytligt sexobjekt, så hittar jag en dråplig liknelse. Nämligen att så många hellre köper t.ex blankvaxad hårt besprutad frukt som saknar varje litet spår av naturlighet och aldrig har någon skönhetsfläck. För yta och perfektion typ, förhäxar våra ögon. Men det positiva är och det ska tilläggas, att fler och fler har börjat tänka om och uppskattar mer och mer det naturliga och mångfalden hos också frukt och grönt i våra affärer.

Men teori är förvisso fortfarande EN sak och praktiska tillämpningar någonting HELT annat… Och det blir särskilt tydligt i de sammanhang där köpkraften och pengarna allt mer överskuggar sunda, vettiga ideal och egentligt innehåll. Och media – och tidningsbranschen är ett sådant sammanhang.
Det här kommer för mig att handla om dubbla budskap och i förlängningen om ren och skär dubbelmoral faktiskt… och dubbelmoralen har jag svårt att svälja för den har en otäck konsistens och ger en konstgjord, äcklig smak i munnen…

För hur många är egentligen så dumma, att de med lite uppmärksamhet och eftertanke, INTE reagerar över att de välvilliga råden om att “älska sig själv och du är vacker som du är” blir nästan komiskt motsägelsefulla i förhållande till att man som tidning samtidigt  och utan att tveka, väljer att standardmässigt låta kvinnlig skönhet, ungdom och perfektion var en tidnings ansikte ut mot läsarna… ?! Och det kan för väldigt många kvinnor och även män bli som MOTSATSEN till allt  det som jobbar FÖR det som får oss att acceptera ett naturligt åldrande och död och faktiskt skapa både åldersförakt och dödsångest!

Jag tycker det är dags att mediavärlden nu börjar använda sin enorma genomslagskraft till att ändra på det här och att de går från hittills tomma ord till handling, för att verkligen och på riktigt bidra till mångfald, genom att låta alla sorters utseenden, och fler män, inte bara kvinnor och alla åldrar, få figurera på tidningsomslagen, även när det gäller så kallade typiska tjejtidningar eller kvinnomagasin!

För DET skulle nog göra skillnad i våra huvuden och sinnen, som ju är ganska hjärntvättade genom idealiseringen av perfektion och ungdom och kvinnlig könsstereotyp skönhet. Och förmodligen så skulle vi då mer ifrågasätta de här bakåtsträvande, konserverade skönhetsidealen som vi blivit så betagna av.
Och det är ju först när ord och budskap blir till handling som de får sin fulla kraft -. vad det än gäller, faktiskt!

annsandrum

Jag heter Ann, och i mitt Andliga Rum är du varmt välkommen att stiga in! Där kommer du att möta mig i valda delar av min vardag och du kommer garanterat att få ta del av mina bakåtblickar i ett bitvis ganska brokigt liv med mycket glädje men också med en del uppförsbackar. Jag är utbildad undersköterska med lång erfarenhet av möten med människor. Under åren har jag studerat vårdvetenskap, undervisat lite i Kris - och sorgearbete och alltid jobbat hårt för att förbättra och utveckla vård och omsorg av äldre och demenssjuka. med egna koncept har jag också föreläst i ämnet. Under de senaste åren jobbade jag en tid som diakonassistent inom Svenska kyrkan. Jag har alltid skrivit i olika former och är intresserad av andliga och filosofiska frågor och tar gärna ner dem på ett vardagligt plan för att få livsbränsle.

7 Comments

 1. Först vill jag säga Tack för det fina reportaget i tidningen nära! Tack också för dina tankar här. Känner för egen del att det är befriande att ha kommit en bit upp i åren, ja, lite för långt kan tyckas ibland. Vill ju ha så mycket som möjligt kvar nu när man blivit klokare och mer avslappnad.
  Önskar dig en fin vecka!

  • Tack Eva -Britt så roligt att du läst I Nära! Visst är det befriande att ha fått mogna i flera avseenden! Stor systerlig kram till dig!

 2. Hej Ann ! Har också nyss läst din artikel i tidningen Nära. Ser att vi har haft mycket liknande upplevelser i livet. Det mystiska och även att jobba i äldrevården/ demensvården som undersköterska. Jag har även jobbat med psykiskt funktionshindrade. Som jag också måste säga, var otroligt givande, även om jag var först var osäker om mig själv, att kunna jobba där, men det var väldigt bra även till mig, att inte ta livet så allvarligt och att kunna skratta åt sig själv och släppa konstiga påhittade regler hur vi människor “måste” vara. Har nu hittat till din sida, men har inte hunnit läsa så mycket mer än om “tidningsmakarna”, och jag måste säga att tycker precis som du att mer vanliga människor till omslagsbilderna (inga nakna som många tror, att man menar. NEJ till det) Är så trött till denna “sexsistiska” bilderna, tankarna, filmerna mm…! Som florerar överallt och hoppas att “MI TOO” rörelsen påverkar även dem som gör tidningar och inte gör mer våld på kvinnorna, som dem har redan gjort. Fyller själv detta år 60 år, och har själv fått i vissa jobb höra att jag var för gammal. första gången när jag var bara 42 år när jag sökte till en halvtids tjänst i JYSK Bäddlager, att jag var för gammal och dem ville ha yngre människa dit. Ibland känns denna värld verkligen konstig, och ytlig, om människas utseende eller ålder är allt som räknas. Är inte negativ typ för allt som hänt mig utan har humor, som tur är och kan skatta också till såna saker, och livet ska levas även om motvindar blåser hårt. *Önskar dig god fortsättning till denna nya år 2018 * Kram/Paula

  • Tack snälla Paula för du läst och för vad du berättar, jag blir glad och tacksam! Ja, det verkar som om vi har liknande
   erfarenheter och tankar. Det är inte lätt att få ett nytt jobb, redan efter fyllda femtio det har jag erfarit och mycket beror det
   på åldersfixering och att inte riktigt värdera erfarenheter hos människor. Så spännande att du också känt av den andliga närvaro
   bland människor med funktionsnedsättningar, du får gärna berätta vad snappat upp och känt för det är alltid intressant med olika erfarenheter.
   Allt gott önskar jag dig och hör gärna av dig igen! Stor kram från mig!

 3. Nu får jag skratta åt mig själv igen ,när jag läste inte så noga hur jag skrev och det blev lite SKRIVFEL 😉 I slutet ordet “skatta”, skulle vara SRATTA 🙂 Och hoppas på överseende, med alla fel, som säkert finns fler av. Ha det så gott och önskar dig verkligen ett välsignat år. vi kommer säkert höras mer. Kram/Paula

 4. Hej ! Kommenterade igår här om “tidningsmakarna”, och om kvinnor mm…! Men det verkar ha försvunnit från det här spalten ? Vad hände det, för det var här på kommenderingsfälten innan jag lämnade det? Kan du svara, hur det gick? Tacksam för svar ! Kram/Paula

 5. Förlåt ! Nu kom det fram i alla fall, men inte tidigare. Konstigt ! Trodde att det försvann. Måste vara något med min data, att det inte kom fram före. Kram/Paula

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *